Przepisy w okresie remisji na bazie różnych CuDownych diet – IBD-AID

Dieta IBD-AID (ang. inflammatory bowel disease anti-​inflammatory diet) nazwa tej diety oznacza, że jest ma ona charakter przeciwzapalny i jest skierowana głównie do osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit. Polega na wykluczeniu/ograniczeniu laktozy, cukrów rafinowanych i przetworzonych, oraz węglowodanów złożonych na rzecz węglowodanów prostych. Ponadto opiera się na podaży pre- i probiotyków (np. mlecznych produktów fermentowanych niskolaktozowych, rozpuszczalnej frakcji błonnika), podaży kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych (kw. tł. omega-3). Istotna jest także zmiana technologii przyrządzania potraw na gotowanie/blendowanie, dzięki czemu poprawia się wchłanianie składników odżywczych. Od diety SCD różni ją to, że nie ma zakazu spożywania glutenu.

Przykładowy jadłospis dla diety IBD-AID w okresie remisji choroby:

Śniadanie: Owsianka na wodzie z malinami 

Składniki:

  • płatki owsiane,
  • woda,
  • maliny.
  • twaróg bezlaktozowy,
  • cynamon.

(Do osolonej wrzącej wody wrzuć płatki owsiane, zamieszaj, a następnie gotuj na średnim ogniu do momentu aż zgęstnieje. Przełóż owsiankę do głębokiego talerza nałóż twaróg, dodaj umyte wcześniej maliny i posyp cynamonem).

II śniadanie: Koktajl z bananem, kiwi i siemieniem lnianym

Składniki:

  • kefir,
  • banan,
  • kiwi,
  • siemię lniane,
  • miód.

(Banana i kiwi obieramy oraz kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do kefiru, po czym dodajemy łyżkę miodu. Blendujemy wszystko na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę siemienia lnianego, po czym należy odczekać 5/10 min przed spożyciem).

Obiad: Gotowany na parze filet z łososia z puree buraków i surówką z dyni i marchewki

Składniki:

  • filet z łososia,
  • buraki czerwone,
  • masło,
  • marchew,
  • dynia,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z limonki,
  • olej lniany.

(Do gotującej się osolonej wody wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w mniejsze kawałki buraki. Gotujemy, aż stracą surowość i będą miękkie. Buraki odcedzamy, przekładamy do osobnej miski. Następnie dodajemy niewielką ilość masła, ½ soku z limonki i przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładkie puree. W tym samym momencie doprawiamy filet z łososia pieprzem i solą i gotujemy na parze. Zabieramy się za przygotowywanie surówki. Dynie obieramy i wydrążamy miąższ razem z pestkami. Miąższ z dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo postępujemy z obraną marchewką. Całość przekładamy do miski i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki i olejem lnianym. Wydrążone pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do surówki i całość mieszamy. Filet z łososia podajemy wraz z puree z buraka i przygotowaną surówką).

Podwieczorek: Maślanka bez laktozy z owocami

Składniki:

  • maślanka bez laktozy,
  • brzoskwinie,
  • jagody.

(Do maślanki bez laktozy dodajemy umyte i pokrojone brzoskwinie i jagody).

Kolacja: Pieczony seler z warzywami

Składniki:

  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka (korzeń),
  • koncentrat pomidorowy,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • woda.

Seler kroimy w plastry o średniej grubości i nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 20 min w temp. 180 stopni. Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie odlewamy większość wody, tak aby marchew i pietruszka były na wierzchu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż całość utworzy gęsty sos. Otrzymaną masę przekładamy na talerz, a na jej wierzchu układamy upieczone plastry selera. 

Autor: Mariusz Matejko

Źródła dla całej serii CuDownych diet: 

Posty powiązane