Przepisy w okresie remisji na bazie różnych CuDownych diet – SCD

Dieta SCD (ang. Specific carbohydrates diet) – jak sama nazwa wskazuje jest to dieta specyficznych węglowodanów. Polega na eliminacji produktów bogatych w węglowodany złożone (polisacharydów i disacharydów), lecz dozwolone jest spożywanie węglowodanów prostych (monosacharydów). Istotne jest również wykluczenie produktów mających w swoim składzie gluten. Jest głównie przeznaczona dla osób z: chorobą Leśniowskiego-Crohna (ChLC), wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG), zapaleniem uchyłków jelita, przewlekłej biegunki, ale także celiakii, mukowiscydozy i autyzmu. Natomiast trzeba zaznaczyć, że jak dotąd istnieje zbyt mało publikacji, które mogłyby potwierdzić pozytywny wpływ na przebieg niektórych z tych chorób.

Przykładowy jadłospis dla diety SCD w okresie remisji choroby:

Śniadanie: Placki szpinakowe

Składniki:

  • szpinak,
  • jajka,
  • mleko bez laktozy,
  • oliwa z oliwek.

(Do miski przekładamy szpinak, wybite jajka, mleko bez laktozy. Całą zawartość miski blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placki z jednej i drugiej strony po ok. 2-3 minuty na średnim ogniu).

II śniadanie: Koktajl jarmużowy

Składniki:

  • jarmuż,
  • banan,
  • kiwi,
  • natka pietruszki,
  • woda.

(Jarmuż myjemy; banan i kiwi obieramy ze skórki; natkę pietruszki myjemy i wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Dodajemy niewielką ilość wody i całość blendujemy do uzyskania jednolitego koktajlu.).

Obiad: Pieczony filet z kurczaka z warzywami i surówką

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka,
  • brokuł,
  • pieczarki,
  • sałata lodowa,
  • pomidor,
  • cebula czerwona,
  • oliwki,
  • sok z cytryny/cytryna.

(Filet z kurczaka kropimy oliwą z obydwu stron i doprawiamy pieprzem i solą. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Paprykę również myjemy i kroimy w paski. Przygotowane warzywa oraz mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-30 min, aż warzywa stracą surowość. W tym czasie przygotowujemy surówkę. Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę lodową siekamy, pomidora kroimy w plastry, cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka, oliwki kroimy na pół. Dodajemy sok z cytryny i wszystko mieszamy. Upieczone mięso z warzywami podajemy z surówką). 

Podwieczorek: Chłodnik z buraka i botwiny

Składniki:

  • botwina,
  • burak
  • ogórek,
  • koperek,
  • kefir,
  • jajko,
  • sok z cytryny.

(Jajko gotujemy w wodzie na twardo. Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, botwinkę myjemy i siekamy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 8-10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kefir, pokrojony ogórek w kostkę, oraz drobno posiekany koperek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki – warto jest przyrządzić potrawę rano. Schłodzony chłodnik podajemy w głębokim talerzu z dodatkiem połówek z ugotowanego na twardo jajka).

Kolacja: Pieczony pstrąg z szparagami i gotowanym kalafiorem

Składniki:

  • pstrąg,
  • szparagi,
  • kalafior,
  • cytryna,
  • masło,
  • natka pietruszki.

(Rybę płukamy, filetujemy i patroszymy. Rybę doprawiamy i środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy kostki masła i umytą, posiekaną natkę pietruszki. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i wraz z rybą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 15 min. temperaturze 180 stopni, aż warzywa i ryba stracą swoją surowość i szparagi będą miękkie. W międzyczasie gotujemy różyczki z kalafiora w osolonej wodzie. Upieczonego pstrąga z szparagami przekładamy na talerz i podajemy z ugotowanymi różyczkami kalafiora).

Autor: Mariusz Matejko

Źródła dla całej serii CuDownych diet: 

Posty powiązane