Przykładowy jadłospis dla diety w biegunce

W nawiązaniu do niedawno opublikowanego artykułu dotyczącego diety w biegunce [LINK] przedstawiamy przykładowy jadłospis dla osób cierpiących na częste biegunki. Nie będzie to ostatni jadłospis, który opublikujemy w ramach serii dieta w biegunce 🙂

Jadłospis 1:

Śniadanie: Kanapka z pastą jajeczną, sałatą i pomidorem bez skórki.

Składniki:

  • jajka,
  • miękka margaryna,
  • natka pietruszki,
  • chleb pszenny,
  • sałata kanapkowa,
  • pomidor.

(Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je i kroimy na małe kawałki. Do miski przekładamy miękką margarynę, posiekane jajka na twardo, pokrojoną natkę pietruszki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Całość rozdrabniamy i mieszamy widelcem do jednolitej konsystencji, lub blendujemy. Kanapki z chleba pszennego smarujemy otrzymaną pastą. Układamy na to sałatę i wyparzonego pomidora bez skórki).

Do picia: herbata bez cukru.

II śniadanie: Placki bananowe

Składniki:

  • niedojrzałe banany,
  • jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • cynamon.

(Niedojrzałe banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski, po czym rozgniatamy je widelcem. Dodajemy jajka i mieszamy całość do jednolitej masy. Wylewamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą z oliwek tworząc małe placki. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez ok. 20/25 min. Po ok. 10/12 min obracamy placki na drugą stronę).

Do picia: kakao na wodzie.

Obiad: Marchwianka, gotowany kurczak z puree z dyni.

Marchwianka:

Składniki:

  • marchew,
  • woda,
  • masło.

(Obieramy marchewkę, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Przekładamy plasterki z marchwi do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy, przez ok. 35 min aż marchewka zmięknie. Pod koniec dodajemy masło i miksujemy całość na jednolitą masę. Przelewamy na talerz).

Do picia: woda mineralna.

Gotowany kurczak z puree z dyni:

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • dynia,
  • oliwa z oliwek.

(Pierś z kurczak płuczemy zimną wodą, filetujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 12/15 min, aż straci surowość. Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego natartego oliwą z oliwek, a następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30/40 min do miękkości. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, a miąż studzimy. Przekładamy do osobnego naczynia, delikatnie doprawiamy i całość miksujemy na gładkie puree. Ugotowanego kurczaka podajemy z przygotowanym puree z dyni.

Do picia: kompot z czarnych jagód bez cukru.

Podwieczorek: Kisiel z borówek

Składniki:

  • borówki,
  • mąka ziemniaczana,
  • cynamon,
  • woda.

(Borówki myjemy i przekładamy do małego garnka. Wlewamy wodę (ok. 50% objętości borówek) i podgrzewamy na średnim ogniu. Po chwili dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Całość jeszcze chwilę gotujemy po czym przelewamy do osobnego naczynia. Czekamy aż potrawa nam ostygnie.

Do picia: herbata bez cukru.

Kolacja: Ryż zapiekany z jabłkami.

Składniki:

  • biały ryż,
  • jabłka,
  • oliwa z oliwek,
  • cynamon.

(W osolonej wodzie gotujemy ryż al dente. Jabłka myjemy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy ugotowany al dente ryż, następnie przykrywamy go plastrami pokrojonego jabłka. Posypujemy całość cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 160/180 stopni przez ok. 25 min).

Do picia: napar z nagietka.

Autor: Mariusz Matejko

Źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/biegunka-zalecenia-i-przeciwwskazania-dietetyczne/

Posty powiązane