Święta dla jelit – jak przeżyć klasyczne święta w NChZJ?

Prezentujemy nasz ostatni artykuł z modyfikowanymi świątecznymi przepisami w sam raz dla osób z NZJ. Dziś zaprezentujemy jak zwykle dwie propozycje świątecznych dań + bonus w postaci jednego dodatkowego deseru!
Mamy nadzieję że nasze propozycje na stałe zagoszczą na Państwa wigilijnych stołach 🙂

Pierogi ruskie na cienkim cieście (jeśli nabiał jest tolerowany)

Jeśli jesteś w okresie remisji i nabiał nie sprawia Ci problemu to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – możesz rozkoszować się smakiem pierogów ruskich, które w świątecznej atmosferze smakują jeszcze lepiej!

Składniki:

  • mąka pszenna,
  • jajka
  • masło,
  • woda,
  • ziemniaki,
  • twaróg chudy.

Farsz: Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, kolejno mieszamy z ziemniakami, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. 

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajka, wodę i sól. Mieszamy całość i przekładamy na stolnicę. Wałkiem wyrabiamy cienkie ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy kółka z ciasta. Na wycięte kawałki ciasta nakładamy farsz i zlepiamy ciasto palcami. Otrzymane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1-2 min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Ciasto marchewkowe 

Dla miłośników słodkości dobrym wyborem będzie przyrządzenie poniższego ciasta marchewkowego. Na pewno pozwoli “osłodzić” chwilę spędzone z rodziną przy wigilijnym stole.

Składniki:

  • marchew,
  • mąka pszenna,
  • jajka
  • oliwa z oliwek,
  • proszek do pieczenia,
  • soda oczyszczona,
  • miód (niewielka ilość),
  • cynamon.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy niewielka ilość miodu, oliwę z oliwek, mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość miksujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą marchew przerzucamy do miski z wyrobionym ciastem i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy do natartej wcześniej masłem formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-45 minut. Po upieczeniu odkładamy ciasto do wystygnięcia na ok. 10 min.

Deser z malin i z kaszą manną

Na zakończenie polecamy nasz przepis na deser z malin i kaszą manną. Obok ciasta marchewkowego deser ten będzie idealnym zwieńczeniem wigilijnego poczęstunku.

Składniki:

  • galaretka malinowa,
  • kasza manna,
  • maliny
  • woda.

Galaretkę sporządzamy wg zaleceń producenta. Jeszcze płynną galaretkę przelewamy do kielichów/szklanek, dodajemy maliny (¼) i wstawiamy do lodówki. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Do gotującej się wody dodajemy kaszę mannę. Gdy kasza już będzie miękka, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy umyte maliny (¾) i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę przelewamy do kielichów/szklanek ze stężoną galaretką z malinami i przyozdabiamy pozostałymi malinami.

Autor: Mariusz Matejko

Posty powiązane