Przepisy w okresie remisji na bazie różnych CuDownych diet – low-FODMAP

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) takie jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego to grupa schorzeń charakteryzująca się przewlekle występującym stanem zapalnym (najczęściej błony śluzowej jelit). Występują one przewlekle, dlatego też wyróżniamy: okres remisji – czyli etap, w którym nie obserwujemy objawów choroby i okres zaostrzenia – jak sama nazwa wskazuje jest to okres, w którym objawy chorobowe narastają. 

Z uwagi na te dwa istotne w przebiegu choroby procesy, poprzez zastosowanie leczenia i co ważne odpowiedniej diety (na którą bezpośrednio mamy ogromny wpływ) można w pewnym stopniu kontrolować procesy zapalne, przez co możemy wpłynąć na swoje samopoczucie.
W kwestii doboru odpowiedniej diety dietetycy i lekarze rekomendują obecnie trzy typy diet, a są to: dieta low-FODMAP, dieta SCD oraz dieta IBD-AID. Zastosowanie jednej z tych diet zależą od stwierdzonej jednostki chorobowej. 

Ich nazwy mogą wydawać się enigmatyczne, lecz gdy rozwiniemy i przetłumaczymy ich anglojęzyczne skróty, to wszystko okaże się jasne i klarowne. 

W dzisiejszym artykule skupimy się na jednej z nich – diecie low-FODMAP. Dokonamy jej charakterystyki, a także przedstawimy Państwu przykładowy jadłospis w ramach tej diety.

W przyszłości mogą państwo spodziewać się od nas krótkiej charakterystyki kolejnych dwóch diet, a także dołączonych do nich przykładowych jadłospisów 🙂

Dieta low-FODMAP 

Dieta low-FODMAP (ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols) – jest dietą, która jak sama nazwa wskazuje ogranicza spożycie fermentowanych: oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które szybko fermentują i słabo się wchłaniają. Jest dietą rekomendowaną dla osób z objawami zespołu jelita drażliwego (ang. IBS).

Oligosacharydy to: 

Fruktany – występujące głównie w: 

  • warzywach (czosnek, cebula, por, szalotka, kapusta włoska, cebula dymka); 
  • owocach (nektarynki, arbuzy, granaty, grejpfruty, suszone figi, suszone daktyle, suszone rodzynki); 
  • produktach zbożowych (makarony pszenne, płatki kukurydziane, płatki orkiszowe, pszenicy, jęczmieniu, życie); 
  • inulina (często dodawana do żywności przetworzonej); 

    Galaktany – występujące głównie w: 
  • nasionach roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola). 
Disacharydy to: 

Laktoza – występująca głównie w: 

  • produktach mlecznych (mleko, jogurty, twarogi, maślanki, kefiry). 
Monosacharydy to: 

Fruktoza – występująca głównie w: 

  • owocach (banany, ananas, jabłko, gruszka, mango, wiśnie, suszone owoce, śliwki); 
  • miodzie; 
  • słodyczach, ciastach i napojach; 
  • warzywach (buraki cukrowe); 
  • cukrze spożywczym. 

    Glukoza – występująca głównie w: 
  • owocach (winogrona, czereśnie, śliwki, mandarynki, morele, suszone owoce); 
  • słodyczach, ciastach i napojach; 
  • warzywach (buraki cukrowe); 
  • miodzie. 
Poliole to: 

Ksylitol – występujący głównie w: 

  • owocach (śliwki, maliny, jagody) 
  • warzywach (kalafior, dynia, bakłażan, szpinak) 
  • soku brzozowym; 
  • jako zamiennik cukru (słodzik); 
  • słodyczach bez dodatku cukru.

    Erytrytol – występujący głównie w: 
  • owocach (winogrona, melony, gruszki, arbuzy);
  • jako zamiennik cukru (słodzik);
  • napojach alkoholowych (czerwone wino);

    Maltitol – występujący głównie w: 
  • owocach (śliwki, gruszki, brzoskwinie);
  • jako zamiennik cukru (słodzik);
  • słodyczach bez dodatku cukru (cukierki, gumy do żucia, czekolady, lody);
  • produkty zbożowe (kukurydza).

    Mannitol – występujący głównie w: 
  • wodorostach;
  • grzybach;
  • jako zamiennik cukru (słodzik).

    Sorbitol – występujący głównie w: 
  • owocach (gruszki, jabłka, wiśnie, suszone śliwki, czereśnie, brzoskwinie)
  • grzybach
  • jako zamiennik cukru (słodzik).

Warto zaznaczyć, że niektóre produkty spożywcze zawierają więcej niż jeden związek FODMAPs, co utrudnia podział na kategorie. Na przykład jabłka, gruszki i wiśnie są bogate zarówno we fruktozę, jak i sorbitol.

Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność diety z ograniczeniem w/w węglowodanów w łagodzeniu objawów u osób ze stwierdzonymi nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (NChZJ). Jednakże ze względu na dość restrykcyjny charakter diety i ryzyko niedoborów żywieniowych powinna być stosowana krótkoterminowo (zazwyczaj okres od 4 do 6 tygodni) oraz pod okiem wykwalifikowanego dietetyka

Przykładowy jadłospis dla diety low-FODMAP w okresie remisji choroby:

Śniadanie: Jajecznica z pomidorami koktajlowymi, papryką i szczypiorkiem.

Składniki:

  • jajka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • papryka,
  • szczypiorek (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek/masło.

(Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek/masło, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i podsmażamy około minutę. Jajka rozbijamy do osobnego naczynia, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię. Mieszamy do momentu, aż jajka się zetną. Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym wcześniej szczypiorkiem). 

II śniadanie: Kanapki z bezlaktozową pastą z serka wiejskiego, ogórkiem i koperkiem.

Składniki:

  • chleb z mąki jaglanej,
  • serek wiejski bez laktozy,
  • ogórek,
  • koperek.

(Bezlaktozowy serek wiejski mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na kromkę chleba jaglanego nakładamy otrzymaną pastę oraz podajemy z pokrojonym w plastry ogórkiem).

Obiad: Dorsz pieczony z warzywami z kaszą gryczaną.

Składniki:

  • kasza gryczana,
  • cukinia (maksymalnie 65 g) 
  • bakłażan,
  • marchewka,
  • oliwa z oliwek,
  • filet z dorsza,
  • świeża/suszona bazylia,
  • sok z cytryny.

(W osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami producenta. Cukinię i bakłażana płuczemy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą z oliwek, dodajemy posiekaną świeżą bazylię, a następnie wszystko razem mieszamy. Na całość kładziemy filet z dorsza wcześniej skropiony sokiem z cytryny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 25-35 minut, aż warzywa i ryba stracą surowość i będą miękkie. Podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną).

Podwieczorek: Jogurt naturalny bezlaktozowy z owocami i pestkami dyni.

Składniki:

  • jogurt naturalny bez laktozy,
  • kiwi,
  • borówki amerykańskie,
  • pestki dyni.

(Do jogurtu naturalnego bezlaktozowego dodajemy pokrojone w kawałki kiwi i borówki amerykańskie, oraz pestki dyni).

Kolacja: Pudding ryżowy z truskawkami.

Składniki:

  • ryż biały,
  • truskawki,
  • mleko bez laktozy,
  • cynamon.

(Do garnuszka wlewamy mleko bez laktozy i przed jego zagotowaniem dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy szczyptę cynamonu i rozgniatamy truskawki widelcem. Ugotowany do miękkości ryż przekładamy do miseczki, a na całość wykładamy rozgniecione truskawki).

Autor: Mariusz Matejko

Źródła dla całej serii CuDownych diet: 


Posty powiązane