CuDowne “fast-foody” – przepisy w NZJ #2 Pizza low-FODMAP

Poprzednio zaprezentowaliśmy Państwu pieczonego burgera. Dziś natomiast na talerzach będziemy mogli poczuć zapach włoskiego specjału, jakim jest pizza w wersji low-FODMAP. Poniżej znajdziecie listę składników, oraz sposób przygotowania.

Podzielcie się proszę opiniami czy udało się Wam ją wykonać, a także czy Wam smakowała! 🙂

Pizza low-FODMAP

Składniki:

  • mąka owsiana,
  • mąka kukurydziana,
  • proszek do pieczenia,
  • woda,
  • oliwa z oliwek,
  • suszony majeranek,
  • suszona bazylia,
  • ser mozzarella (w niewielkich ilościach),
  • koncentrat pomidorowy,
  • pomidor,
  • cukinia (maksymalnie 65g),
  • bakłażan,
  • olej rzepakowy.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy w dłoniach ciasto i w razie potrzeby dosypujemy mąki jeśli ciasto jest za rzadkie, lub dodajemy wodę, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Kiedy struktura ciasta będzie elastyczna i zwarta przekładamy je na stolnice i używając wałka rozwałkowujemy je na cienkie placki. Gdy ciasto będzie odpowiednio cienkie, za pomocą dłoni nadajemy mu kulisty. Następnie przyrządzamy passatę na pizze – do osobnej miski wlewamy koncentrat pomidorowy, dodajemy suszony majeranek i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy przygotowaną passatą wierzch ciasta. Posypujemy niewielką ilość sera mozzarella startym na tarce o grubych oczkach. Bakłażana, pomidora i cukinię myjemy i kroimy cienkie plasterki, które układamy na pizzę. Blachę piekarnika smarujemy olejem rzepakowym i delikatnie przekładamy na nią pizzę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i przygotowaną pizzę pieczemy przez ok. 20-25 min, aż ciasto się zarumieni.

Autor: Mariusz Matejko

Posty powiązane