Dieta w biegunce

Przedstawiamy artykuł w którym opisujemy charakterystykę diety w biegunce. Postaraliśmy się wymienić także produkty i napoje rekomendowane podczas uporczywych biegunek. W przyszłości mogą Państwo również spodziewać się przepisów w biegunce.
A tymczasem zapraszamy do zapoznania się z artykułem 🙂

Dieta w biegunce:


1. Minimum 1,5l wody dziennie, a dodatkowo około 100ml na każde płynne wypróżnienie;
2. Oprócz wody można zastosować również: soki warzywne i owocowe rozcieńczone z wodą, czarną herbatę;
3. Dieta powinna być łatwostrawna;
4. Produkty o działaniu zapierającym:
  • Marchwianka;
  • Czarne jagody, pieczone jabłko i borówki;
  • Kisiel z ugotowanych jagód, galaretki;
  • Czarna herbata;
  • Puree ziemniaczane;
  • Jajko na twardo;
  • Chrupki kukurydziane;
  • Kasza manna;
  • Napar z suszonych jagód;
  • Niedojrzałe banany;
  • Ugotowany ryż;
  • Pieczywo pszenne;
  • Napar z nagietka, napar z jagód.
5. Unikaj: tłustych i smażonych potraw, surowych warzyw i owoców, napojów gazowanych, ksylitolu, produktów pełnoziarnistych, ostrych przypraw, nasion roślin strączkowych;  
6. Unikanie produktów zimnych (przyspieszają pasaż jelitowy);
7. Unikanie cukru (nasila biegunkę);
8. Do rozważenia wyłączenie laktozy.
Nawodnienie w trakcie biegunki: 
  • Woda lekko gazowana
  • Dodatki do wody: sok, cytryna, limonka 
  • Naturalne słodziki: miód, stewia
  • Zielona i biała herbata z dodatkiem kurkumy, cytryny, limonki 
  • Napar z czarnych suszonych jagód (naturalny lek przeciwbiegunkowy)

Autor: Agnieszka Dąbek-Drobny

Źródła:

Posty powiązane