Przekąski dla osób z NZJ

Czasem zdarza się, że mamy ochotę wrzucić na ząb coś małego i coś co nie zajmie nam sporo czasu. Istotne jest także aby zwracać uwagę, na to co jemy, gdyż może mieć to bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, a szczególnie jest to ważne, gdy chorujemy na NZJ. Jednak w zależności, czy jesteśmy w okresie remisji czy zaostrzenia choroby to ilość potencjalnych produktów/surowców, które moglibyśmy spożyć chociażby w ramach przekąski jest ograniczona.

Mimo wszystko pokusiliśmy się o stworzenie dla Państwa listy propozycji gotowych przekąsek, które mogą być spożywane u osób z NZJ (oczywiście po uwzględnieniu osobistych preferencji żywieniowych).

Lista gotowych przekąsek:

Owocowe: 
  • Banan, jabłko, jagody, borówki 
  • Suszone (jeśli tolerowane): banany, morele, daktyle, jabłko, gruszka, 
  • Smoothie pasteryzowane:  banan-mango-jabłko 
  • Smoothie pasteryzowane:  banan-jabłko-szpinak
  • Mus owocowy Foodini/Tymbark 
Ciastka: 
  • Dobra kaloria (te w całości zmielone, bez całych kawałków) 
  • Legal cakes 
  • Be raw 
  • Ciasteczka owsiane bez cukru
Nabiał: 
  • Skyr pitny naturalny 
  • Kefir (dostępny również w wersji bez laktozy) 
Wegańskie: 
  • Fasolka edamame z tofu wędzonym 
  • Warzywa pokrojone w słupki z hummusem (Lidl/Biedronka)
  • Napój ryżowo-kokosowy (Lidl)
Zbożowe: 
  • Błyskawiczne płatki owsiane
Inne:
  • Roślinne kabanosy “Tarczyński”
  • Klopsy roślinne “Dobra kaloria” 
  • Lentil chips – soczewicowe 
  • Chipsy warzywne: burak, batat, marchewka, seler, pietruszka (uwaga na dużą ilość tłuszczu – zalecane są małe porcje)

Posty powiązane