CuDowne “fast-foody” – przepisy w NZJ #1 Burger low-FODMAP

Pierwszym CuDownym “fast-food’em”, który chcielibyśmy zaprezentować, będzie pieczony burger w wersji low-FODMAP. Dzięki użyciu chudego mięsa i cienkiego plasterka sera cheddar zawiera on niewielką ilość tłuszczu, a smak pieczonego mięsa wcale nie odbiega walorami smakowymi od tradycyjnie przygotowanego  burgera.

Pieczone burgery low-FODMAP

Składniki:

  • młoda, chuda część wołowiny/chuda część mięsa z indyka,
  • cienkie plasterki sera cheddar,
  • bezglutenowa bułka do burgerów,
  • sałata,
  • pomidor,
  • suszony majeranek,
  • oliwa z oliwek,
  • ketchup z małą zawartością dodanego cukru.

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i mielimy w maszynce do mięsa (o ile nie jest już wcześniej zmielone), doprawiamy do smaku suszonym majerankiem, pieprzem, solą i całość mieszamy. Formujemy w dłoniach równej wielkości kulki mięsne, a następnie placki przypominające burgery. Papier do pieczenia wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy go oliwą z oliwek i układamy przygotowane burgery. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 min (w zależności od grubości uzyskanych placków) Po około 12-15 minutach przewracamy burgery na drugą stronę. W tym czasie na uprzednio przekrojone wzdłuż bezglutenowe bułki do burgerów nakładamy ketchup i rozprowadzamy po bułkach. Kolejno nakładamy wcześniej umyte liście sałaty. Pięć minut przed końcem pieczenia na burgery kładziemy cienkie kawałki sera cheddar. Upieczone burgery odstawiamy na 5 min do ostygnięcia, po tym czasie kładziemy na bułkę z liściem sałaty. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki i umyte pomidory i przykrywamy to wszystko drugą częścią bułki również posmarowaną ketchupem.

Autor: Mariusz Matejko

Posty powiązane