CuDowne “fast-foody” – przepisy w NZJ, #4 Hot-dog z parówką drobiową z warzywami

Poprzednio zaprezentowaliśmy wersję kebaba dla osób z NChZJ (nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit). Jednak pomimo świetnych walorów smakowych proces przygotowania nie należał do najkrótszych. Dlatego dziś prezentujemy prosty i szybki do przyrządzenia przepis na CuDownego hot-doga, którego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut!

Hot-dog z parówką drobiową z warzywami

Składniki:

  • parówki z mięsa drobiowego/cielęcego (z mała zawartością tłuszczu)
  • ketchup z małą zawartością cukrów prostych,
  • ogórki,
  • sałata,
  • bułki do hot-dogów bezglutenowe,
  • oliwa z oliwek,
  • parmezan (niewielka ilość).

Parówki z mięsa drobiowego/cielęcego wykładamy na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. W tym czasie kroimy wzdłuż bezglutenowe bułki do hot-dogów. Smarujemy ich wewnętrzne boki ketchupem. Dodajemy umyte liście sałaty. Na liście sałaty układamy upieczone parówki oraz umyte plastry ogórków. Na tak przygotowane hot-dogi dodajemy wg uznania kolejną dawkę ketchupu i niewielką ilość parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach.

Autor: Mariusz Matejko

Posty powiązane