Święta dla jelit – jak przeżyć klasyczne święta w NChZJ?

Świątecznej atmosferze często towarzyszy bogato zastawiony stół, z mnóstwem potraw, które bardzo często mogą zaszkodzić osobom borykającymi się z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (NChZJ). Jest to o tyle problematyczne, że bardzo często całej okoliczności towarzyszy dodatkowo stres, który jest związany z nierzadko spotykanym naciskiem społeczeństwa, aby święta spędzać w sposób, jaki robi to większość. Przez to osoby z NChZJ nieustannie muszą zmagać się z licznymi problemami, których zdrowi ludzie często nie dostrzegają.
Dlatego też przychodzimy z ratunkiem – przygotowaliśmy serię zmodyfikowanych świątecznych przepisów, specjalnie dla osób z NChZJ 🙂

Ryba po grecku


“Na pierwszy ogień” prezentujemy pieczoną rybę po grecku, która nie odstaje walorami smakowymi od jej pierwowzoru, a także może być z powodzeniem spożywana u osób z NChZJ.

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • marchew,
  • seler,
  • pietruszka (korzeń),
  • koperek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sok z cytryny.

Rybę myjemy, patroszymy, filetujemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. Marchew, pietruszkę (korzeń) i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15-20 min, aż będą miękkie. Pod koniec odlewamy część wody (tak aby warzywa były na wierzchu i dodajemy koncentrat pomidorowy, w tym samym czasie dodajemy również posiekany koperek. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, aż koncentrat się zredukuje i całość utworzy gęstą masę. Upieczoną rybę zalewamy otrzymaną masą warzywną i pieczemy przez 5/10 min w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy potrawę do ostygnięcia.

Kompot z suszonych owoców (zalecany w czasie zaparć)

Dobrze wiemy jaką wartość ma dla niektórych kompot z suszonych owoców podczas świąt. Jest to nieodłączony element niejednego wigilijnego stołu. Dlatego też przygotowaliśmy przepis, który dodatkowo może pomóc osobom borykającym się z zaparciami.

Składniki:

  • suszone morele (najlepiej bez dodatku siarki),
  • suszone jabłka (najlepiej bez dodatku siarki),
  • pomarańcza,
  • cynamon,
  • laska wanilii,
  • miód,
  • goździki.

Suszone owoce kroimy na mniejsze części. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Pokrojone suszone owoce, wydrążony miąższ i resztę przypraw przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez ok. 15-20 min. Po obróbce termicznej odstawiamy jeszcze na 10 min pod przykryciem i dodajemy umytą i pokrojoną w plastry pomarańcze i niewielką ilość miodu. 

Autor: Mariusz Matejko

Źródła:

Posty powiązane