
Czasem zdarza się, że mamy ochotę wrzucić na ząb coś małego i coś co nie zajmie nam sporo czasu. Istotne jest także aby zwracać uwagę, na to co jemy, gdyż może mieć to bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, a szczególnie jest to ważne, gdy chorujemy na NZJ. Jednak w zależności, czy jesteśmy w okresie remisji czy zaostrzenia choroby to ilość potencjalnych produktów/surowców, które moglibyśmy spożyć chociażby w ramach przekąski jest ograniczona.
Mimo wszystko pokusiliśmy się o stworzenie dla Państwa listy propozycji gotowych przekąsek, które mogą być spożywane u osób z NZJ (oczywiście po uwzględnieniu osobistych preferencji żywieniowych).
Lista gotowych przekąsek:
Owocowe:
- Banan, jabłko, jagody, borówki
- Suszone (jeśli tolerowane): banany, morele, daktyle, jabłko, gruszka,
- Smoothie pasteryzowane: banan-mango-jabłko
- Smoothie pasteryzowane: banan-jabłko-szpinak
- Mus owocowy Foodini/Tymbark
Ciastka:
- Dobra kaloria (te w całości zmielone, bez całych kawałków)
- Legal cakes
- Be raw
- Ciasteczka owsiane bez cukru
Nabiał:
- Skyr pitny naturalny
- Kefir (dostępny również w wersji bez laktozy)
Wegańskie:
- Fasolka edamame z tofu wędzonym
- Warzywa pokrojone w słupki z hummusem (Lidl/Biedronka)
- Napój ryżowo-kokosowy (Lidl)
Zbożowe:
- Błyskawiczne płatki owsiane
Inne:
- Roślinne kabanosy “Tarczyński”
- Klopsy roślinne “Dobra kaloria”
- Lentil chips – soczewicowe
- Chipsy warzywne: burak, batat, marchewka, seler, pietruszka (uwaga na dużą ilość tłuszczu – zalecane są małe porcje)