
Poprzednio zaprezentowaliśmy wersję kebaba dla osób z NChZJ (nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit). Jednak pomimo świetnych walorów smakowych proces przygotowania nie należał do najkrótszych. Dlatego dziś prezentujemy prosty i szybki do przyrządzenia przepis na CuDownego hot-doga, którego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut!
Hot-dog z parówką drobiową z warzywami
Składniki:
- parówki z mięsa drobiowego/cielęcego (z mała zawartością tłuszczu)
- ketchup z małą zawartością cukrów prostych,
- ogórki,
- sałata,
- bułki do hot-dogów bezglutenowe,
- oliwa z oliwek,
- parmezan (niewielka ilość).
Parówki z mięsa drobiowego/cielęcego wykładamy na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. W tym czasie kroimy wzdłuż bezglutenowe bułki do hot-dogów. Smarujemy ich wewnętrzne boki ketchupem. Dodajemy umyte liście sałaty. Na liście sałaty układamy upieczone parówki oraz umyte plastry ogórków. Na tak przygotowane hot-dogi dodajemy wg uznania kolejną dawkę ketchupu i niewielką ilość parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach.
Autor: Mariusz Matejko