Żywienie w NZJ – przepis na pełnowartościowe życie z chorobą

Webinar dotyczący żywienia w NZJ poprowadził nasz gość specjalny – dietetyk kliniczny od wielu lat pracujący z pacjentami chorującymi na NZJ – mgr Agnieszka Dąbek-Drobny 🤗

➡️ Podczas webinaru postaraliśmy się zaspokoić głód wiedzy związanej z następującymi kwestiami:
🍓 znaczenie diety w leczeniu w NZJ,
🍓 zagrożenia wynikające z niedożywienia w NZJ,
🍓 rodzaje interwencji żywieniowych w NZJ – kiedy normalna dieta to za mało,
🍓 współpraca pacjent – dietetyk,
🍓 przepis na pełnowartościowe życie z chorobą (Dieta łatwostrawna, Dieta BRAT, Low FODMAP, SCD, IBD-AID, “Zdrowa dieta”), 🍓 najczęstsze błędy żywieniowe w NZJ i jak im zapobiegać (m.in. diety eliminacyjne, fast-food, słodycze i ich zamienniki, technologia przyrządzania potraw),
🍓 modyfikacje diety – remisja vs. zaostrzenie,
🍓 diety alternatywne,
🍓 fakty i mity związane z żywieniem w NZJ,
🍓 znaczenie kwasów omega-3 i błonnika w diecie osób z NZJ,
🍓 anemia a zalecenia dietetyczne,
🍓 wzdęcia, czy możemy je ograniczyć i jak,
🍓 jak “zdrowo” przytyć, jak “zdrowo “schudnąć” w NZJ,
🍓 święta dla jelit – plan żywieniowy dla osób NZJ “na bogato”.